Sidor

Sticka olika hälar

Hälen överst i bilden kallar jag här för "diagonalhäl", den vänstra "bashäl" och den högra "istickshäl".

Att sticka hälar kan göras på flera sätt. Den vanligaste hälen som jag stött på i stickbeskrivningar både i böcker och på nätet är bashälen. Diagonalhälen och bashälen går endast att stickas från skaft till tå medan istickshälen kan stickas på strumpor som stickats från vilket håll som helst. Jag ska här försöka gå igenom hur de olika hälarna stickas och vilka för- och nackdelar det enligt mig finns med stickningen utav dem. Slutligen presenterar jag den häl som jag anser vara enklast att sticka och möjligtvis den mest lämpliga i att ingå i textilslöjds undervisningen i skolan. Jag stickar alla sockor i detta projektet med magic loop på rundstickor. Hur man gör detta går att se på en instruktionsvideo på webbsidan Drops.


Bashäl
 
Förekommer ofta i stickbeskrivningar. Jag försöker här förklara momenten i mönstret "Sticka i raggsocksgarn" i Stora boken om Handarbete.

När hälen ska börja, skruva av vajern till rundstickorna, så att du stickar med endast stickorna. Sticka nu hälften av alla maskor -slätstickning (du stickar alltså aviga maskor på bakstycket). Den andra hälften av maskorna sitter kvar på vajern. Sticka till en viss längd beroende på storlek så att det bildas en "lapp":

Nu börjar minskningarna.
Från rätsidan stickas ett visst antal maskor, sedan 2 maskor tillsammans och en rätmaska. Sedan vänder man hela arbetet och gör samma sak där:

Man stickar sedan 2 maskor tillsammans över det "hål" som bildats och sen en maska, sen vänder arbetet igen (minskningarna sker både från avigsida och rätsida):

När alla maskorna till vänster om "hålet" blivit upp stickade, är man färdig med minskningarna. Sticka tills du hamnar på rätsidan om du är på avigsidan. Nu har du ett stycke som ser ut så här:

Koppla på vajern igen från strumpan. Nu plockas det upp maskor längst hela kanten av hälstycket, sticka vidare på vristens maskor tills du kommer på andra sidan av hälstyckets kant, plocka upp maskor. Sticka ett helt varv. Magic loop öglan och stickorna ska "sticka ut" varsin sida om vristmaskorna första och sista maskor. 

En minskning ska nu ske vartannat varv innan och efter vristmaskorna, alltså sker minskningarna på hälmaskorna på de upplockade maskorna som ligger närmast vristmaskorna. Vristmaskornas antal förändras inte. Två "kilar" bildas på var sida. Minskningarna pågår tills vidden är rätt antal maskor, vilket brukar vara några mindre än skaftets antal maskor.


Det jag har beskrivit är i princip hur det går till. Detta ska vara till stöd för att förstå hur de olika stegen i hälens stickbeskrivning går till. En stickbeskrivning för en bashäl  kan se så här kort ut (Stora boken om handarbete):
Genom att endast läsa detta, utan att se bilder på vad man ska göra, är det nästan en omöjlighet att förstå. Jag förstod hur jag skulle göra genom att titta på en instruktionsvideo på Drops: Hälbas

Fördelar:
  • Otroligt fint resultat, perfekt passform
  • Går lätt att ändra storlek
Nackdelar:
  • Innehåller många olika moment; att sticka en "lapp", vända arbetet efter minskningar, minska till kil, osv.
  • Svårt att förstå vad mönstret menar i vissa delar.

Diagonalhäl
Denna häl förekommer i vissa mönster. Jag har följt instruktionsvideon häl -diagonal på webbsidan Drops. Denna beskrivning finns där att läsa:

" Det stickas slätst över hälm - samtidigt sätts 1 m i slutet av varje v på en tråd eller maskhållare. Fortsätt så tills det är 3 m på trådarna på varje sida av hälen = 4 m kvar på st. Sticka vidare - samtidigt i slutet av varje v stickas 1 m från tråden tillbaka på st. Obs: för att slippa hål stickas det också upp 2 m mellan m på st och tråden, på nästa v stickas de 3 nya m tills. Fortsätt så tills alla m är på st igen. Sticka vidare runt över alla m."

1 m i slutet av varje v sätts på en tråd.


 På avigsidan. 1 m i slutet av varje v sätts på en tråd.

Fortsätt så tills det är 3 m på trådarna på varje sida av hälen = 4 m kvar på stickan:
Sticka vidare - samtidigt i slutet av varje v stickas 1 m från tråden tillbaka på st. Obs: för att slippa hål stickas det också upp 2 m mellan m på st och tråden, på nästa v stickas de 3 nya m tills.



























Sticka 3 m tills efter varje vändning:

 Fortsätt så tills alla m är på st igen. Sticka vidare runt över alla m. Detta innebär att du plockar upp aviga maskor på slutet av stickan, gör samma sak tills alla maskor är stickade.

Fördelar:
  • Jag ser inga fördelar bara svårigheter.
Nackdelar:
  • Passformen på hälen blir inte bra, mycket fyrkantig i formen, möjligtvis går detta att justera.
  • Moment som är svåra att göra: plocka upp maskor på avigsida, sticka 3 maskor ihop på ett sådant sätt som beskrivs -alltså alla på en gång.
  • Det blir fula "klumpar" av de stora minskningarna.

Istickshäl
Strumpor stickade med istickshäl hittade jag på webbsidan Sticka mera som är skapad av Ulrika Korkala. Jag har inte sett denna häl förekomma i någon annan stickbeskrivning. Det är möjligt att skaparen av sidan är upphovskvinnan till strumpans utformning. Jag ser ingen ide med att själv beskriva hur hälen stickas, när den är så väl beskriven på Sticka mera. Stickmönstret på sidan är gratis och går även att ladda ner som pdf. Klicka er vidare till Sticka mera för beskrivningen:


Att sticka istickshälen går till så att man stickar hela strumpan utan häl, från skaft till tå. Där man bestämmer att hälen ska vara, stickar man i en restgarns bit över hälften av strumpans maskor. Dessa maskor plockas sedan upp med rundstickorna så att ovansidans maskor hamnar på en sticka, och undersidans maskor på den andra. Man stickar sedan några varv, och därefter börjar minskningarna:
I början av stickan gör man följande: 1 r, hoptagning: lyft 1, 1 r, dra den lyfta m över, 
I slutet av stickan när man har 3 maskor kvar sticka: 1 r tills, 1 r. 
Varannat varv gör man minskningarna, tills det är 16 maskor kvar på varje sticka (totalt 32), och gör därefter minskningarna varje varv tills det finns 10 maskor kvar (totalt 20). Därefter syr man ihop tåmaskorna med så kallade "kitchener stitch" eller sticka ihop maskorna två och två, dra tråden igenom de återstående maskorna och fäst. 

Det finns ett bra knep för att få snygga ihoptagningar i början av stickan när man gör minskningarna i denna hälen. På webbsidan Drops visas detta -instruktionsvideo.

Fördelar: 
  • Otroligt fin, bra passform
  • Lätt att sticka -lätt att förklara
  • Bra att få sticka "hela" strumpan färdig och sen göra hälen till sist.
  • Det finns två olika sätt att färdigställa de sista tåmaskorna, kanske är det svårare att sy Kitchener stitch.
Nackdelar:
  • Jag ser inga nackdelar!

Slutsats
Den häl som jag vill rekommendera att lära ut till elever som stickat något förut och vill lära sig sticka strumpor är definitivt Istickhälen! Jag blev själv överraskad hur fint resultatet var och att det var ett lätt sätt att göra det på. Man får en känsla av att man vet vad man gör, inte att det "trollas fram" en häl på något sätt, som i de andra beskrivningarna. Det kan vara svårt att fortsätta sticka på en häl som faktiskt inte ser ut att kunna bli en häl, som i det fall med Bashälen. Jag tror att det är lättare att få med eleven i beskrivningen genom istickshälen. Det går ju så lätt att skapa egna mönster och leka med färger i stickningen av en hel strumpa där man hoppar över hälen för att sedan "sticka ut den" i efterhand.